Profile
Thomas Joos Oprichter Creative Leaders

“Je krijgt parels als je creatieve geesten een vrijhaven geeft”

Als CEO van Opera Ballet Vlaanderen omringt Bart Van der Roost zich met experten

Bart Van der Roost richtte de start-up neoScores op, een platform waarbij je digitale muziekpartituren kan downloaden. Sinds mei 2017 pompt hij zijn ondernemersspirit in het Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen als algemeen directeur. Een leven zonder muziek kan hij zich niet voorstellen, maar een zonder digitale partituren wel.

 

“Mijn agenda heb ik zelf niet meer onder controle. Vroeger deelde ik mijn tijd zelf in, maar nu volg ik meer mijn agenda. Die hele switch was niet eenvoudig. Wat ik verloren heb is een stukje vrijheid. Maar ik heb iets teruggewonnen waarvan ik niet wist dat het een gemis was: middenin de artistieke creatie zitten. Omringd worden met mensen die houden van schoonheid en daar dag in, dag uit mee bezig zijn.”

 

De traagheid van creativiteit

“Ik werk graag in een omgeving waar anderen competenter zijn dan ik. Anderen laten schitteren is helemaal mijn ding. Creatief leiderschap betekent voor mij vooral de creatieve geesten, zoals de artistiek directeur, hun ding laten doen. Een vrijhaven geven om hun creativiteit te laten botvieren. Dan krijg je parels.”

 

“CEO zijn van een van de beste Europese operahuizen is niet per se een creatieve functie. Wel kan ik de creativiteit in het trage beslissingsproces aanwakkeren. We hebben onlangs een innovatiefonds op poten gezet. Door de vele werken in de omgeving kregen we een perceptieprobleem: mensen dachten dat we niet meer bereikbaar waren. Daarom openden we een pop-upbar. Op 15 september ontstond dit idee en in december opende de bar. Dat tempo is hier lichtsnelheid, maar het is gelukt. Al het applaus komt aan mijn medewerkers toe. Ik geef hen enkel vertrouwen, en zij overstijgen zichzelf.”

 

“Deze creatieve wereld is veel trager, politieker ook. Die traagheid druist een beetje in tegen mijn persoonlijkheid. Bij de start-up neoScores hadden we een destructievere aanpak. Als iets niet werkte, hielden we er mee op. We zochten nog volop naar de juiste werkmethodes. Hier werkt het anders. Dit is al een goed draaiende machine.”

© Mikhail Porollo

 

Woorden vervliegen

“Is iedereen nog mee? Als leider is het belangrijk dat je die vraag stelt en blijft communiceren. Ook als je het niet weet, want anderen hebben daar begrip voor. Je lijkt kwetsbaar, maar eigenlijk is het net een teken van goed leiderschap. Op vergaderingen snap ik niet altijd wat er gezegd wordt. De eerste keer dat ik naar een raad van bestuur ging, dacht ik dat ik door de mand zou vallen. Maar als CEO hoef je niet alles tot in de puntjes te kennen, daarvoor omring je je met experten. Niemand verwacht dat je alles weet, ze willen wel duidelijkheid en consistentie. En daden. Woorden vervliegen, maar daden niet.”

 

“Ik heb als 12-jarige in het vriendenboekje van mijn zus geschreven dat ik operadirecteur wou worden. Mijn jongere ik heeft dus gelijk gekregen.”

 

Alles valt in zijn plooi

“Ondertussen slaap ik beter. Bij neoScores lag ik elke nacht wakker denkend dat we zot waren. Mensen hadden hun job opgezegd om in ons start-upverhaal te duiken. Terwijl er zoveel start-ups binnen de vijf jaar kopje onder gaan. De druk op mijn schouders was erg groot. Maar nu: Opera Ballet Vlaanderen heeft al bewezen dat het draait en op zichzelf staat.”

 

“We waren het trouwens vergeten, maar ik heb als 12-jarige in het vriendenboekje van mijn zus geschreven dat ik operadirecteur wou worden. Mijn jongere ik heeft dus gelijk gekregen.

Nochtans streefde ik er lang naar om muzikant te worden. Mijn leerkracht zag nochtans meer een leidinggevende functie in mij. Nu ben ik blij dat dat niet gelukt is, want dit is echt meer mijn ding. Ik zit vlakbij de creatie, maar word nooit op de creatie zelf afgerekend. Ik ben ambassadeur en connecteer met de maatschappij. Dat is een dankbare, ambivalente positie.”

 

Werken voor het geld

“Nog nooit heb ik iets puur ondernomen voor het geld. Graag werken en gaan voor iets waar je in gelooft: dat is belangrijk. Het is heel akelig om in het diepe te springen, maar je hebt er nooit spijt van. Je leert altijd iets bij. Ik krijg enorm veel energie van creëren. Van niets naar iets maken: dat is mijn ding.”

“Mijn pleidooi voor toekomstige creatieve leiders is er één van nuance en minzaamheid. Dat lijken softe begrippen, maar zijn wat mij betreft noodzakelijk als je een geslaagd leven wil. Basisrespect en begrip helpen je omgeving en jezelf vooruit.”