Profile
Thomas Joos Oprichter Creative Leaders

“Originaliteit is de sleutel tot succes”

Uitvinder of professor, dat wou Nick De Mey vroeger worden. “Grappig, want nu vind ik nieuwe ideeën uit in mijn eigen bedrijf.” Nick De Mey is innovatieconsultant bij Board of Innovation. Dat bureau helpt bedrijven bij het uitdenken van innovatieprocessen en organiseert trainingsprogramma’s over de hele wereld.   

“Na mijn opleiding Product Development ben ik beginnen werken in een aangenaam bedrijf. Toch voelde ik al snel dat ik iets anders wou. Nieuwe trends en gedragspatronen trokken mijn aandacht, maar daar was in die organisatie geen ruimte voor.”

 

“Vrij snel besloot ik een eigen bedrijf op te starten. Initatief nemen ligt gewoon in mijn natuur. Bovendien had ik nog geen huis of kinderen, en dus ruimte genoeg om te experimenteren. Het begon allemaal als een innovatieplatform, maar dat groeide gauw uit naar een consultingbureau met 27 medewerkers.”

“Creatief leiderschap betekent voor mij de mogelijkheid om mensen te inspireren.”

Raise the bar-attitude

“We helpen grote bedrijven bij het opstarten van innovatieprogramma’s. We vergemakkelijken hun vernieuwingsproces of denken inhoudelijk mee om nieuwe concepten te bedenken. Bedrijven leren bij ons creatiever en innovatiever ondernemen.”

 

“Wat creativiteit voor mij betekent? Het exploreren van mogelijkheden. Kopiëren wat iemand anders doet, is een goed startpunt op de arbeidsmarkt. Maar creativiteit zorgt ervoor dat je je onderscheidt van de anderen. We hanteren een raise the bar-attitude en zoeken continu naar nieuwe of ongewone invalshoeken. Met onze trainingsprogramma’s streven we ernaar nieuwe gewoontes in bedrijven te creëren, zodat ze blijven zoeken naar nieuwigheden. Zo hopen we te vermijden dat bedrijven eenmalig een workshop volgen en daarna in oude gewoontes hervallen.”

 

 “Tegenwoordig beweegt de wereld heel snel. Als er iets nieuws wordt gelanceerd, kopiëren anderen dat meteen. Dat is jammer, maar zorgt er bij ons wel voor dat we competitief blijven. Originaliteit is de sleutel tot succes als ondernemer.” 

“Laat je niet beïnvloeden en start vanaf nul.”

Wereldwijde rekrutering

“De term creatieve leider klinkt nogal zwaar en heeft iets hiërarchisch over zich. Ik zie mezelf liever als een coach of steunpilaar bij Board of Innovation. Creatief leiderschap is voor mij de mogelijkheid om mensen te inspireren en om te geloven in een verhaal en een visie.”

 

“Ik geniet nog altijd het meeste als ik mee kan denken over innovatieprojecten. Nieuwe gedragspatronen in de maatschappij volg ik graag, want die veroorzaken nieuwe technologieën. Toegegeven, als mede-oprichter van Board of Innovation heb ik daar steeds minder tijd voor.”

 

“Op ons internationale team -goed voor 27 medewerkers uit 12 landen- ben ik erg trots. We rekruteren wereldwijd en de lat ligt best hoog. Iedereen is open-minded, ambitieus en behulpzaam. Dat heeft natuurlijk een positief effect op ons werk.”

Het team bij Board of Innovation. © Board of Innovation

Begin vanaf nul

“Nieuwigheden prikkelen mij snel. Natuurlijk hoort dat bij mijn domein, maar dat kan ook een valkuil zijn. In de beginperiode nam ik te veel hooi op mijn vork: een groot project hier, een sideproject daar,… Ik wou alles tegelijk aanpakken en tot een goed einde brengen. Dat vertraagde ons in de beginjaren. Ondertussen zijn we ons daar zeer bewust van: we bespreken alles en maken soms kritische keuzes om een realistische planning te behouden.”

 

“Een tip voor creatieve ondernemers? Kopieer niet klakkeloos wat anderen doen. Laat je niet beïnvloeden en start vanaf nul. Ik kom niet uit een ondernemersfamilie en heb dus niemand als voorbeeld genomen: dat is ook een beetje het geheim van ons succes denk ik. Het vraagt misschien meer tijd om er te komen, maar het resultaat is interessanter.”