Profile
Thomas Joos Oprichter Creative Leaders

“Mensen vergeten vaak hoeveel invloed onze omgeving heeft op hoe we ons voelen, gedragen en presteren.”

Op donderdag 20 september zakken we af naar Hello Hypernova om ons onder te dompelen in creativiteit en organisatie. Katya Rablova, interieur architect en oprichter van Space Refinery, zal er praten over de kantoren van de toekomst. Hoog tijd om met haar kennis te maken dus!

Hallo Katya! Hoe omschrijf jij aan vrienden en familie wat je doet op het werk?

Ik ontwerp werkruimtes waar mensen gelukkiger en productiever kunnen samenwerken. We brengen 1/3 van ons leven door op het werk, we kunnen er maar beter zoveel mogelijk van genieten! Mensen vergeten vaak dat onze omgeving erg veel invloed heeft op hoe we ons voelen, hoe we ons gedragen en hoe we presteren. De impact van een kantoor is enorm. Mijn werk is mijn missie in het leven: ruimtes ontwikkelen waarin mensen gestimuleerd worden om hun beste werk te realiseren. Het is een zeer leuke en uitdagende job. Bij het ontwerpen van werkruimtes komt heel wat kijken. Daarom heb ik bij Space Refinery een methodiek ontwikkeld om dit alles tot een goed einde te brengen. En ik bouwde een topteam uit dat me helpt om alles tot in de puntjes uit te werken. Van planning tot akoestiek, branding, verlichting en nog zo veel meer.

Wat is je favoriete deel van de job? En wat is het moeilijkste?

Ik ben dol op space planning en om ontwerpen werkelijkheid te zien worden! Space planning is telkens een spannende zoektocht: hoe transformeren we een bestaande ruimte in een werkruimte die perfect aansluit op de behoeften van het bedrijf? Ruimtes zijn er in alle maten, vormen en eigenaardigheden zoals kolommen, leidingen en andere verdunningen om mee te werken. Het maximaliseren van de ruimte die je hebt en het transformeren in een functionele werkruimte is een van mijn sterkste punten. Ik kan er echt volledig in opgaan. Je probeert continue verschillende dingen en onderzoekt hoe ze de stroom en het gebruik van de ruimte zullen beïnvloeden.

Zonder space planning eindigen bedrijven vaak met open ruimtes die vooral afleidend en stressvol zijn. Dit is bijvoorbeeld bij veel technologiebedrijven het geval. Ontwikkelaars die stil en gericht willen werken, worden afgeleid door het verkoopsteam dat energiek communiceert met (potentiële) klanten.

Het moeilijkste vind ik het wekenlang ontwerpen, oplossingen verfijnen, meubels bestellen en installeren. En dat allemaal tegen een deadline. Maar samen met een klant door een afgewerkte ruimte wandelen maakt al het het hard werk de moeite!

Space Refinery – Co-working and workspace design (Manistal & Peter Lily)

Waar ga je het over hebben op Hello Hypernova binnenkort?

Geïnspireerd door de missie van Hypernova deel ik enkele recepten voor het creëren van ruimtes die energie geven en samenwerking stimuleren. We zullen ook enkele voorbeelden bekijken van ruimtes die creatieve samenwerking afremmen. Ik wil het publiek enkele concrete tips meegeven waarmee ze zelf aan de slag kunnen. Ik zal daarnaast ook mijn eigen inzichten meegeven wat betreft trends in kantoorontwerp en hoe technologie daar een rol in speelt.

Wat betekent creatief leiderschap voor jou?

Creativiteit draait voor mij rond het oplossen van problemen, met een lichte geest, met een opwinding en vastberadenheid om nieuwe dingen te proberen. Leiderschap is het goede voorbeeld geven, het beste uit jezelf halen en samen iets groters proberen bereiken. Kort samengevat zou ik creatief leiderschap beschrijven als een exploratieve reis met een duidelijke missie en visie.

Space Refinery – Startup workspace design (POM)

Wat zijn jouw belangrijkste lessen die je als leider hebt geleerd?

Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om alleen met A-spelers te werken en een team van enthousiaste can-do-experts samen te stellen. Voor elke start-up is de cashflow super belangrijk, maar ik heb geleerd dat dit nooit ten koste mag gaan van de kwaliteit. Het is een simpele economische realiteit dat B-spelers je altijd meer tijd en geld zullen kosten. Ik ben trots om te zeggen dat ik met mijn huidige team, het resultaat van twee jaar trial & error, meer dan klaar ben voor de toekomst van Space Refinery!